Prošle nedelje imali smo prilike da učestvujemo na trodnevnoj radionici o medijskoj i informacijskoj pismenosti mladih. Pored učesnika/ca iz Srbije, prisutni su bili i učesnici/e iz Litvanije, Estonije, Letonije, Nemačke, Poljske, Grčke, Italije, Španije, Portugala, Bugarske, Mađarske, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana, Alžira i Egipta.

Kroz interaktivna predavanja i diskusije, kao i rad u malim internacionalnim grupama, imali smo prilike da učimo o ovoj temi i unapredimo svoje znanje o medijskoj i informacijskoj pismenosti mladih ili skraćeno MIL (media and information literacy). Prvog dana smo slušali predstavnike Dojče vele akademije (Deutche Welle Akademie) o tome šta MIL sve podrazumeva i kakvo je stanje MIL u zemljama Evrope danas. Naučili smo da je ova oblast je mnogo šira nego što mnogi misle, pa čak i da radite na iskorenjenju govora mržnje na društvenim mrežama, vi delate u ovoj oblasti. MIL podrazumeva širok dijapazon vrsta pismenosti: od osnovne pismenosti (pisanje i čitanje), preko akademske i digitalne pismenosti, sve do kulturne raznovrsnosti i uvažavanja kulturnih razlika među ljudima (pogledaj sliku ispod).

Pored toga, način na koji primamo i analiziramo sadržaj (bilo na društvenim mrežama, blogovima i sajtovima, podcast-u ili YouTube vlogu) je važan u razvoju veštine kritičkog razmišljanja kod mlađih generacija, koje se danas prevashodno služe digitalnim sredstvima komunikacije.

Tokom radionice, imali smo prilike da upoznamo neke od uspešnih projekata koje se bave različitim aspektima MIL (pogledaj sliku ispod). U okviru ovih prezentacija, dvoje učesnika iz Srbije predstavili su svoje projekte: Youth Vibes i Klikbejt, koji se bave podsticanjem MIL veština kod mladih u našoj zemlji.

U drugom delu radionice, radili smo na razvijanju projektnih ideja sa potencijalnim partnerima iz prisutnih zemalja, i ukupno je predstavljeno 5 projektnih ideja. Takođe smo slušali o Erasmus+ programu i Evropskim snagama solidarnosti, Eurodesku, kao i programu Evropa za građane i građanke.

Za kraj, prenosimo vam neke od poruka koje su obeležile ovu aktivnost:

  • How critically do you think about your CRITICAL THINKING?
  • Judgement without analysis is PREJUDICE.
  • React after FACT CHECK!
  • May the SOURCE be with you!

A evo i par fotki 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *