Prošlog vikenda, 11. i 12. juna, održan je prvi sastanak Mreže lokalnih ambasadora i ambasadorki ciljeva održivog razvoja (lokalnih SDG ambasadora/ki), u okviru projekta “Deo Evrope 2030” koji sprovodimo kroz Erasmus+ program.

Lokalni SDG ambasadori/ke su predstavnici/e mladih u odabranim lokalnim zajednicama u Srbiji koji:

  • Pokreću i sprovode omladinske inicijative i aktivnosti koje se tiču učešća mladih u sprovođenju UN Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja;
  • Promovišu UN Agendu 2030 i ciljeve održivog razvoja i o njima informišu širu lokalnu zajednicu;
  • Uspostavljaju održiva partnerstva sa lokalnim akterima zarad aktivnog uključivanja mladih u promociju koncepta održivog razvoja i njegovu implementaciju na lokalu.

Nakon što smo uspešno odabrali 10 izvrsnih mladih osoba koje će narednih 15 meseci predstavljati lokalne SDG ambasadore/ke u svojim lokalnim zajednicama, organizovali smo online radionice sa njima na kojima smo se upoznali sa projektom “Deo Evrope 2030” kao i sa ciljevima održivog razvoja i UN Agendom 2030. Takođe su predstavnici/e mladih čuli nešto više o aktivnom učešću mladih i mehanizmima za participaciju na lokalnom nivou, kao i o mogućnostima za saradnju sa lokalnim akterima koji im mogu biti partneri u budućim aktivnostima. Najzad, radionice su pružile i praktična znanja u domenu osmišljavanja i organizacije lokalnih aktivnosti, koje će biti glavni metod delanja naših lokalnih SDG ambasadora/ki da približe ove teme svojim vršnjacima i lokalnim zajednicama u narednim mesecima.

SDG ambasadore/ke u narednom periodu očekuju redovna mesečna druženja i osmišljavanje zajedničkih aktivnosti vezanih za konkretne ciljeve održivog razvoja koje će doprineti unapređenju svesti šire populacije i jačanju učešća mladih u važnim pitanjima kao što su mentalno zdravlje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, smanjenje nejednakosti u društvu, inovacije i preduzetništvo, zapošljavanje, klimatske promene i saradnja svih relevantnih partnera u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. SDG ambasadori/ke će takođe imati prilike da razmene iskustva sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama na partnerskim aktivnostima koji se planiraju početkom 2023. godine.

Podsetimo se, projekat “Deo Evrope 2030” ima za cilj da osnaži mlade osobe iz Srbije, Španije, Malte i Grčke da uzmu aktivno učešće u sprovođenju ciljeva održivog razvoja (SDG) i UN Agende 2030 na lokalnom nivou kroz mapiranje i razmenu praksi u različitim tematskim oblastima obuhvaćenim ciljevima, kao i kroz sprovođenje aktivnosti i kampanja za podizanje svesti o konceptu održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama.

Više o projektu možete pročitati na stranici: https://www.apartofeu2030.eu/

Projekat “Deo Evrope 2030” podržan je od strane Evropske Unije kroz Erasmus+ program, a sprovodi se u konzorcijumu organizacija African Media Association Malta (Malta), Solidaridad sin Fronteras (Španija), IASIS (Grčka), Guarani (Španija) i Fondacija Arka (Srbija).

#DeoEvrope2030 #ApartofEU2030 #17SDGs2030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *