Dana 03.09.2022. u Beogradu, u prostorijama opštine Stari grad, održan je seminar “Mentalno zdravlje i početak školske godine” u okviru projekta “Deo Evrope 2030” koji sprovodi Fondacija Arka uz podršku Evropske unije kroz Erazmus+ program.

Seminaru je prisustvovalo 50-ak mladih ljudi iz Beograda uzrasta između 16 i 20 godina, koji su kroz seriju kratkih i zanimljivih predavanja mogli više da čuju i nauče o mentalnoj higijeni i njenoj važnosti, naročito u kontekstu početka nove školske godine. Cilj seminara bio je da se mladi ohrabre da više pričaju o mentalnom zdravlju, kao i da nauče neke nove prakse koje uključuju sport, ishranu, vežbe disanja i zapisivanje strahova. 

Predavači na seminaru bili su Slaven Popović (Wellness Land and Sky Wellness) na temu fizičke aktivnosti i njenog uticaja na mentalno zdravlje, Aleksandra Andjelovski (sertifikovana instruktorka joge) sa kojom su učesnici naučili različite tehnike disanja u borbi protiv stresa i anksioznosti, Milan Antonović (master kliničke psihologije) na temu psihologije mentalnog zdravlja, Ivan Teodorović (olimpijski sertifikovani dizač tegova i personalni trener) na temu zdrave ishrane i njene povezanosti sa mentalnim zdravljem, Nikola Teodosić i Marija Babić (Forum mladih u Evropskom pokretu u Srbiji) koji su predstavili svoje inicijative na temu mentalnog zdravlja i omladinskog aktivizma, i najzad, Maja Trajković i Milica Šušić (Unicef) koje su predstavile platformu “Sve je ok” koja između ostalog nudi besplatno psihološko savetovanje mladima. Seminar je sprovela Mila Antonović, jedna od lokalnih SDG ambasadora Fondacija Arka, koja je takođe održala kratku prezentaciju na temu uticaja društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih podelivši lično iskustvo.

U narednom periodu očekuje nas još lokalnih aktivnosti. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Instagram za više informacijama.

Projekat “Deo Evrope 2030” podržan je od strane Evropske Unije kroz Erasmus+ program, a sprovodi se u konzorcijumu organizacija African Media Association Malta (Malta), Solidaridad sin Fronteras (Španija), IASIS (Grčka), Guarani (Španija) i Fondacija Arka (Srbija).

#DeoEvrope2030 #ApartofEU2030 #17SDGs2030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *