U Srbiju je konačno stigao strukturirani dijalog, tj. Dijalog mladih! Kao programskoj zemlji u Erasmus+ programu, od 2019. godine, Srbiji je otvorena mogućnost podnošenja projekata Dijaloga mladih u okviru ključne akcije 3 (key action 3 – support to policy reforms). Fondacija Arka ima tu čast i zadovoljstvo da sprovodi PRVI Erasmus+ KA3 projekat u oblasti mladih na teritoriji Srbije, kao nosilac projekta! Predstavljamo vam projekat YouthUp Democracy!

Projekat “YouthUp Democracy” (Podmladi demokratiju) nastao je iz potrebe da se mladi iz manjih lokalnih zajednica upoznaju sa i informišu o strukturiranom dijalogu, o kojem dosadašnja istraživanja svedoče da ne zna preko 80% mladih u Srbiji. Strukturirani dijalog je mehanizam za ravnopravno učešće mladih u procesima donošenja odluka. Dakle, ono kada vas uključe od samog početka u proces izrade nekog akcionog plana ili strategije, a potom dozvole da iznosite svoje stavove i zaključke, pa i da donesete važne odluke koje će ovaj dokument sadržati – to je strukturirani dijalog, to je prava participacija mladih!

Projekat se realizuje u periodu od novembra 2019. do maja 2020. godine i obuhvata šest lokalnih zajednica (Kruševac, Leskovac, Jagodina, Čačak, Ivanjica i Bajina Bašta). Do 30 mladih lidera i liderki biće osnaženo da budu ne samo aktivni građani i građanke, već i pokretači i pokretačice promena kojima menjaju sredinu oko sebe i bave se izazovima koji su njima i njihovim vršnjacima važni.

Kroz trening Youth Dialogue Pioneers mladi će učiti o participaciji, demokratiji, strukturiranom dijalogu, nacionalnim i evropskim mehanizmima za učešće mladih, ali i javnom zagovaranju i kreiranju omladinskih politika, te kako da primene ove veštine u praksi, na konkretnim primerima iz lokalnih zajednica.

Ovi mladi pioniri Dijaloga mladih imaće priliku da sa donosiocima odluka iz njihovih lokalnih sredina razgovaraju o mapiranim problemima i izazovima. Na ovom sastanku predviđamo sjajnu razmenu ideja, fenomenalnu atmosferu za saradnju kao i najvažniji rezultat – Agendu za mlade, jedinstveni dokument koji će sadržati preporuke i aktivnosti koje mladi i donosioci odluka zajedno sastave.

Treningu za mlade i sastanku sa donosiocima odluka prethodiće detaljna analiza stanja, potreba i prilika za mlade u pomenutim mestima. Analiza će obuhvatiti programe, aktivnosti i prilike koje se mladima pružaju na lokalu, ali će takođe identifikovati najveće probleme i izazove sa kojima se oni nose. Rezultati analize biće izdati u vidu online publikacije na našem sajtu u januaru 2020. godine.

Na kraju projekta, mladi će samostalno osmisliti i realizovati javni događaj Have Your Say, na Dan Evrope, 9. maja, radi promovisanja svojih novostečenih znanja i uspeha, kao i informisanja javnosti o rezultatima projekta.

Projekat YouthUp Democracy sprovodi Fondacija Arka uz finansijsku podršku Fondacije Tempus, u okviru programa Erasmus+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *