U ranom septembru, u okviru projekta “Youth Dialogue Pioneers in SEE”, održana je lokalna aktivnost pod nazivom “Recikliraj – Transformiši – Inspirši” u Svilajncu. Učesnica projekta, Danica Manić, želela je da u okviru radionice okupi mlade aktiviste i učenike srednje škole “Svilajnac” s ciljem podizanja svesti o reciklaži i odgovornim ekološkim praksama u školama i okolini. Krajnji cilj bio je predlaganje mera koje mogu promeniti ponašanje učenika i učiniti školu ekološki osvešćenom.

Radionica je počela prikazivanjem filma o reciklaži, objašnjavajući osnove reciklaže i veličinu problema otpada. Nastavljena je kratkom prezentacijom o zaštiti životne sredine i praksama reciklaže, da bi zatim prešla na praktičnu vežbu koja je pomogla učesnicima da prepoznaju osnovne principe reciklaže (papir, plastika, aluminijum, staklo, drugi otpad) i razmišljaju o načinima kako ih primeniti u svojoj školi.

Od donosilaca odluka, pozdravili smo dva nastavnika iz srednje škole “Svilajnac” koji su razgovarali s učenicima o merama koje se mogu preduzeti u školama kako bi se podržale ekološki prihvatljivije prakse, poput postavljanja kanti za reciklažu i uspostavljanja saradnje sa Javnim komunalnim preduzećem, kako bi se sakupljeni otpad sortirao i kasnije reciklirao.

Tokom kasnije diskusije sa učenicima i aktivistima, posebno su istakli da im se sviđa ovakav model učenja, koji iako neformalan, doprinosi razvoju njihovih veština – terajući ih da osmisle rešenja za problem koji ih direktno pogađa. Dodatno, činjenica da su pred donosiocima odluka mogli da otvoreno razgovaraju o potencijalnim rešenjima, uliva im nadu da problem otpada nije nepremostiv, i da se može rešiti zajedničkom saradnjom.

Ovom prilikom, posebnu zahvalnost bismo iskazali srednjoj školi “Svilajnac” i Prirodnjačkom centru Svilajnac, koji su značajno doprineli organizaciji ovog događaja i aktivno učestvovali u diskusijama sa mladima, upotpunjujući time sadržaj radionice.

Projekat Youth Dialogue Pioneers in South East Europe zajednički sprovode Fondacija Arka, Udruga Delta i Sanchild fondacija uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru programa Erasmus+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *