Od 26. do 31. marta, u Crikvenici, gradu u Hrvatskoj, održan je trening za pionire i pionirke dijaloga mladih, koji je okupio preko 20 učesnika i učesnica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, koji se bave aktivizmom i unapređenjem pozicije mladih u svojim lokalnim zajednicama. Trening je organizovan u okviru projekta „Youth Dialogue Pioneers in South East Europe“ koji zajednički sprovode Fondacija Arka, Udruga Delta i SANCHILD fondacija uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru Erasmus+ programa.

Cilj treninga bio je da osposobi mlade u veštini dijaloga sa lokalnim donosiocima odluka, kako bi se pripremili za planirane aktivnosti u svojim zajednicama koje slede tokom projekta. Učesnici su tokom pet dana treninga imali priliku da nauče o participaciji mladih od lokalnog do evropskog nivoa, načinima definisanja problema u zajednici, ciljnim grupama i stejkholderima, digitalnim alatima i metodama koji su im na raspolaganju, javnom zagovaranju, a čitav događaj bio je propraćen brojnim primerima dobrih praksi, simulacijama, timbilding aktivnostima i enerdžajzerima. Naši treneri i trenerice su se potrudili da prenesu sva svoja iskustva o tehnikama koje oni koriste i koje postoje u zagovaračkim i digitalnim kampanjama, pregovorima i komunikaciji sa donosiocima odluka.

Kao jednu od najinteresantnijih aktivnost tokom treninga izdvojili bismo igru simulacije dijaloga između mladih i donosioca odluka (predstavnika/ca lokalne samouprave i univerziteta), kako bi učesnici mogli da provežbaju sve naučeno na treningu. Kao završna aktivnost, propraćena međusobnom podrškom učesnika i učesnica, bila je pitching sesija, na kojoj su pioniri i pionirke predstavili svoje ideje za sprovođenje lokalnih zagovaračkih aktivnosti koje će dalje razvijati sa svojim mentorima koji će pratiti njihov dalji rad.

Učesnici su izrazili zadovoljstvo stečenim znanjima i veštinama a organizatori su istakli da će nastaviti sa organizacijom ovakvih događaja u budućnosti, kako bi se mladim ljudima pružila podrška u njihovom radu na unapređenju zajednica. Do sledećeg susreta koji će biti na završnoj konferenciji gde će pioniri i pionirke moći da predstave rezultate svojih lokalnih aktivnosti – želimo im svu sreću u svom radu na unapređenju svojih zajednica!

Trening je organizovan u okviru projekta „Youth Dialogue Pioneers in South East Europe“ koji zajednički sprovode Fondacija Arka, Udruga Delta i SANCHILD fondacija uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru Erasmus+ programa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *