Početak školske godine i ponovno okupljanje srednjoškolaca u svom gradu idealno je vreme za održavanje edukativnih radionica na temu koja nažalost nije toliko zastupljena u školama. Dana 30. 9. 2022. u Omladinskom klubu u Čačku održane su radionice pod nazivom ,,Seksualna i reproduktivna edukacija mladih”.

Mladi su imali priliku da prođu kroz dve radionice i nauče nešto novo kako od vršnjaka, tako i od vršnjačke edukatorke.  Prva radionica je bila na temu polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, kako to sprečiti i kako se najčešće događa. Na drugoj radionici učesnici su mogli da nauče na koji sve način se mogu suprotstaviti pritisku vršnjaka u okviru ove teme. Vršnjačka edukatorka je davala dosta primera i za jednu i za drugu radionicu i međusobno su diskutovali i popunjavali liste kroz šta su naučili mnoge nove činjenice.

Učesnici su otišli sa aktivnosti puni pozitivnih komentara i iznenađeni novim saznanjima. Ova tema je vrlo bitna, mada je i dalje u većini situacija taboo, ali ta situacija se polako menja i potrebno je održavati što više ovakvih događaja.

Radionice je sprovela Kristina Rajić, jedna od lokalnih SDG ambasadora Fondacije Arka, a radionice su bile vezane za SDG 3 – Dobro zdravlje i blagostanje. Divno je kada mladi uče jedni od drugih, a raduje nas što će uskoro i ostali ambasadori održati svoje aktivnosti u lokalnim zajednicama.

U narednom periodu očekuje nas još lokalnih aktivnosti. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Instagram za više informacijama.

Projekat “Deo Evrope 2030” podržan je od strane Evropske Unije kroz Erasmus+ program, a sprovodi se u konzorcijumu organizacija African Media Association Malta (Malta), Solidaridad sin Fronteras (Španija), IASIS (Grčka), Guarani (Španija) i Fondacija Arka (Srbija).

#DeoEvrope2030 #ApartofEU2030 #17SDGs2030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *