U okviru novog projekta “Mlade žene imaju prednost”, Fondacija Arka objavjuje Javni poziv za polaznice treninga o učešću mladih žena u EU integracijama, koji će se održati u Sremskim Karlovcima, od 21. do 25. maja 2022. godine.

Pa, o čemu se zapravo radi?

Najpre nam odgovori na nekoliko kratkih pitanja:

 • Da li i ti uviđaš neki problem u svojoj lokalnoj zajednici?
 • Da li i ti smatraš da su devojke i mlade žene, (ne)dovoljno uključene u kreiranje javnih politika i strategija?
 • Da li si i ti zainteresovana za procese koji se tiču pridruživanja Evropskoj uniji?
 • Da li i ti imaš ideju za unapređenje aktuelnog stanja, ali ne znaš odakle i kako da kreneš? Potrebna ti je podrška?

Ako si odgovorila potvrdno na sva ova pitanja, pozivamo te da se prijaviš za učešće na treningu namenjenom mladim liderkama iz manje razvijenih lokalnih zajednica koje žele da se uključe i da prate procese evropskih integracija, te doprinesu radu lokalnih organizacija i institucija kroz strukturirani dijalog sa lokalnim akterima i donosiocima odluka!

Trening ima za cilj da informiše i edukuje mlade žene kako bi pospešile svoja znanja iz oblasti evropskih integracija, osnaživanja žena za učešće u procesima donošenja odluka, kao i javnog zagovaranja, te dalje mapirale goruće probleme i potencijalna rešenja u domenu rodne ravnopravnosti u svojim lokalnim zajednicama. Tokom treninga, mlade polaznice će zajedno učiti o jednakoj participaciji žena u procesima kreiranja i uticanja na lokalne politike i strategije, u kontekstu Evropskih integracija i promocije evropskih vrednosti. Tokom i nakon treninga, mlade polaznice će dobiti podršku eksperata i mentorskog tima uz koje će svoje ideje razraditi i sprovesti u svojim lokalnim zajednicama. Pored ekspertske i mentorske podrške, polaznicama će biti obezbeđena i novčana sredstva za realizaciju njihovih ideja.

Mesto i datum održavanja treninga:

Trening će trajati 5 dana, od 21. do 25. maja 2022. godine, a održaće se uživo, u Sremskim Karlovcima.

Sve troškove učešća na treningu i drugim aktivnostima projekta (prevoz, smeštaj, hrana, materijal) pokriće organizator – Fondacija Arka. Organizator će takođe pružiti logističku podršku učesnicama u pripremi dolaska/odlaska na trening. 

Takođe, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, organizatori će obezbediti sve neophodne mere za osiguranje bezbednosti svih učesnica na najvišem nivou. Organizator zadržava pravo promene termina u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu na snazi u tom trenutku.

Uslovi za prijavljivanje:

 • Mlada si žena uzrasta od 15 do 30 godina
 • Dolaziš iz manjeg grada/zajednice u Srbiji (koje nisu Beograd, Novi Sad ili Niš, ali učesnice koje trenutno žive u ovim gradovima, a dolaze iz drugih manjih gradova/zajednica se takođe mogu prijaviti)
 • Interesuju te ženska prava i rodna ravnopravnost u društvu, kao i učešće žena u javnom i društvenom životu lokalne zajednice
 • Interesuju te evropske vrednosti i želiš da ih promovišeš u svojoj zajednici
 • Spremna si da uložiš svoje vreme u razradu nacrta ideje za lokalnu aktivnosti koju ćeš nakon treninga organizovati u svojoj lokalnoj zajednici
 • Želiš da ostvariš dijalog sa lokalnom zajednicom u toku realizacije svoje ideje
 • Željna si da učiš, da se zabaviš, da budeš inspirana i da upoznaš svoje vršnjakinje iz drugih lokalnih zajednica.
 • Napomena: Ti i tvoje drugarice se možete prijaviti kao tim 🙂 Potrebno je samo to da navedete u prijavnom formularu!

Posebno ohrabrujemo mlade žene iz osetljivih i marginalizovanih grupa da se prijave na naš javni poziv (pripadnice romskih i drugih etničkih zajednica, pripadnice LBGTQI+ zajednice, nezaposlene mlade žene, mlade žene iz ruralnih područja)!

Način i rok za prijavljivanje:

Svoju prijavu (koja se sastoji iz formulara i kratkog motivacionog pisma) možeš nam poslati putem ovog linka.

Rok za prijavljivanje je 23. mart 2022. godine, do 23:59h.

Proces odabira učesnica:

Naš proces odabira se sastoji iz tri koraka:

 1. Najpre će naš tim pažljivo pregledati sve pristigle prijave i napraviti užu listu kandidatkinja za drugi krug selekcije.
 2. Potom će sve uspešne kandidatkinje biti o tome obaveštene i pozvane na kratak intervju, u kojem želimo da upoznamo i tebe i tvoju ideju.
 3. Nakon svih intervjua, naš tim će sačiniti finalni spisak uspešnih kandidatkinja i o tome ih obavestiti.

Napomena: Sve prijavljene kandidatkinje, uključujući i one koje nisu prošle u drugi krug selekcije, dobiće povratnu informaciju o tome.

Imaš pitanje?

Za sve dodatne informacije i tvoja pitanja, stojimo ti na raspolaganju putem imejl adrese office@arkafondacija.rs. Odgovaramo u rekordnom roku! 🙂

Poziv možeš da preuzmeš i na ovom linku.

Projekat “Mlade žene imaju prednost” koji sprovodi ARKA Fondacija podržan je od strane Reactor-a – Research in Action i njihovih partnera, a u okviru četvorogodišnje akcije “Furthering Gender Equality through the EU Accession Process” finansirane od strane Evropske unije i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida)

Sadržaj ove objave odgovornost je isključivo ARKA Fondacije i nužno ne odražava stavove Evropske unije niti Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *