U sredu, 26. oktobra 2022. godine, održana je još jedna lokalna aktivnost na projektu “Deo Evrope 2030”. Grupa mladih iz Kruševca je obišla fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, jednu od najmodernijih fabrika ovog tipa u Evropi. Posetu je organizovao Luka Đurić, naš mladi SDG ambasador iz Kruševca, sa željom da se mladi bliže upoznaju sa radom i tehnologijom ove fabrike kako bi podigli svest o očuvanju vodnih resursa.

Zahvaljujući radu ove fabrike u reku Zapadna Morava se ispušta čista voda, a takođe proizvodi se i biogas od mulja, koji se može koristiti za električnu i toplotnu energiju. Menadžment fabrike je kroz sadržajnu prezentaciju mladima približio proces prečišćavanja vode i dobijanja biogasa sa mehaničkog, biološkog i hemijskog aspekta. Nakon izlaganja prezentacije mladi su imali priliku da obiđu postrojenje i da vide delove procesa obrade, a posebno su bili zainteresovani za funkcionisanje uređaja RTC (real time control), koji u svakom trenutku daje podatke o ph vrednosti vode u bazenima, visini temperature, itd. Takođe, pažnju je privukao i savremeno opremljeni kontrolni centar u upravnoj zgradi.

U narednom periodu očekuje nas još lokalnih aktivnosti. Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Instagram za više informacijama.

Projekat “Deo Evrope 2030” podržan je od strane Evropske Unije kroz Erasmus+ program, a sprovodi se u konzorcijumu organizacija African Media Association Malta (Malta), Solidaridad sin Fronteras (Španija), IASIS (Grčka), Guarani (Španija) i Fondacija Arka (Srbija).

#DeoEvrope2030 #ApartofEU2030 #17SDGs2030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *